woensdag 12 november 2008
Bouw een bacterie op maat
Er wordt tegenwoordig druk geknutseld aan bacteriën om ze allerlei dingen te laten doen die wij nuttig vinden, synthetische biologie, het creëeren van nieuwe organismen. Op die manier worden bacteriën ingezet als kleine fabriekjes voor chemische stoffen. Bijvoorbeeld om medicijnen tegen malaria te maken of om medicijnen op locatie af te leveren.
Men is bezig een grote database aan te leggen (de Registry of Standard Biological Parts) met stukjes genetische code en de functie die die code heeft. Daarmee kan men dan op maat een stuk DNA in elkaar zetten, dat vervolgens in een bacterie of virus wordt ingebracht.
Er zijn ideeën om een bacterie die normaal gesproken in yoghurt te vinden is, te voorzien van DNA dat ervoor zorgt dat gaatjes in tanden en kiezen bestreden wordt. Het produceert dan een soort eiwit dat voorkomt dat schadelijke bacteriën in tandplak zich hechten aan je tanden en daar zuur produceren.
Een andere toepassing zou zijn om bacteriën te ontwerpen die zich op hun gemak voelen in je maag, en daar lactase produceren zodra er een melkproduct binnenkomt. Op die manier kunnen ook mensen die lactose-intolerant zijn melkproducten verteren zonder vervelende bijverschijnselen. Of wat dacht je van bacteriën die bepaalde vitamines produceren? Of het idee om een biergist in elkaar te knutselen dat ervoor zorgt dat bier dezelfde gezonde resveratrol gaat bevatten als rode wijn?