zondag 28 september 2008
Geo-engineering vs CO2-reductie
donderdag 25 september 2008
Een implantaat op je oogbol
Op dit moment kan men slechts een plaatje produceren van zo'n 15 pixels, maar men werkt hard aan een plaatje van 100 pixels, en wie weet zelfs 1000 pixels! Voldoende om de randen van voorwerpen te laten zien, zodat 'blinden' zelfstandig kunnen rondlopen zonder tegen van alles aan te botsen. Oja, het nieuws is dat men het implantaat nu zo klein heeft weten te maken, dat de afstotingsverschijnselen van het lichaam veel kleiner zijn geworden.
China gaat EM-motor bouwen
dinsdag 23 september 2008
Japan wil een ruimtelift bouwen
Grootste probleem is eigenlijk dat op dit moment de 'kabels' nog niet sterk genoeg zijn om hun eigen gewicht aan te kunnen. Maar gezien de snelle ontwikkelingen op 't gebied van de koolstof nanobuisjes zal het niet zo lang duren voordat deze sterk genoeg zijn. En dan... dan kunnen we tegen een fractie van de huidige kosten allerlei spullen de ruimte in krijgen. Materialen voor ruimtestations, satellieten, personen, nucleair afval...
zondag 21 september 2008
De computer begrijpt ons
maandag 15 september 2008
Overheid weet waar je gsm was
Koelen met magnetisme
De techniek zou niet alleen worden ingezet bij koelkasten, maar kan dankzij de polymeren ook worden gebruikt om bijvoorbeeld kleding te koelen, of onderdelen van je pc. Klik voor het volledige verhaal.
vrijdag 12 september 2008
Robots laten emoties zien
Eerlijk gezegd vraag ik het me af... Wanneer je robots enorm op mensen laat lijken, komt het allemaal wel erg dicht bij. Het lijkt op een mens, maar het is het toch niet, een vreemd gevoel, alsof er iets mis is, alsof je tegen een alien praat. Zien we straks het verschil nog? De ervaring wordt nogal 'opgedrongen'. Zelf heb ik 't idee dat mensen (in het begin) robots het liefst zien als apparaten, als gereedschap. Daarna kunnen we er altijd nog emoties aan toekennen, het ding een koosnaampje geven bijvoorbeeld. Maar we willen het idee hebben zélf die keuze te mogen maken.
Wat dat betreft zou ik liever praten tegen Nexi, van MIT:
maandag 8 september 2008
Bediening middels gebarentaal
Een eerdere versie van deze technologie is verwerkt in Toshiba's nieuwste Qosmio-laptops. Via de webcam herkennen deze laptops ook gebaren, waarmee bijvoorbeeld Powerpointpresentaties gecontroleerd kunnen worden. Zo kan de cursor met de vuist worden bestuurd, terwijl het opsteken van de duim een muisklik teweegbrengt.
Volgens Kate Knill van Toshiba's laboratorium werkt het op de IFA gepresenteerde prototype echter soepeler en geavanceerder dan die in Qosmio-laptops. Zo raakt de computer minder snel van slag wanneer een groepje mensen voor het beeldscherm staat. De aandacht blijft dan beter gericht op de gebaren van de bestuurder van de computer.
Toshiba zal het prototype nu verder ontwikkelen zodat de technologie in praktische toepassingen op de markt kan worden gebracht. Zo kan het een tweede interface voor tv-toestellen worden, naast de traditionele afstandsbediening.
Toshiba presenteerde ook een systeem waarbij een videocamera op de een tv-toestel patronen herkent. Hierdoor kan bijvoorbeeld een Duitse of Engelse vlag het teken zijn om de taal van de af te spelen film te wijzigen. Deze technologie zou volgens Toshiba in de toekomst in het onderwijs kunnen worden gebruikt. Na een vraag op een instructiefilmpje moeten kinderen dan het juiste antwoord aanwijzen.
Met dezelfde technologie zouden tv-kijkers kunnen worden 'herkend'. Hierdoor kunnen zij hun eigen favoriete programma te zien krijgen zodra zij de kamer inlopen, aldus Kate Knill van Toshiba's onderzoekslaboratorium.
Chip toetst embryo
Een artikel over de nieuwe methode verschijnt in de meest recente uitgave van het wetenschappelijke tijdschrift Analytical Chemistry, zo meldt PhysOrg.
Volgens onderzoeker Todd Thorsen en zijn collega's wordt nu nog onder een microscoop gecontroleerd of een embryo geschikt is voor in-vitrofertilisatie (ivf). Bij die tijdrovende methode wordt gekeken naar fysieke eigenschappen zoals de celgrootte.
Alleen in de VS volgen jaarlijks al bijna 130.000 vrouwen een ivf-behandeling, waarbij slechts een slagingskans van 30 procent bestaat. Om dat percentage op te krikken plaatsen artsen vaak meer dan één embryo in de baarmoeder. Dat kan leiden tot meerlingen en de risico's voor moeder en kind verhogen. Er is dus grote behoefte aan een betere manier van embryoselectie, menen de onderzoekers.
De onderzoekers hebben daarom een kleine biochip ontwikkeld die automatisch de gesteldheid van embryo's moet kunnen analyseren. Met tien muizenembryo's hebben zij deze computergestuurde controlechip getest. Het apparaatje kon binnen enkele minuten in plaats van uren zeer nauwkeurig aangeven of het embryo van goede kwaliteit was. Op langere termijn zou de chip ook de kosten van de ivf-behandeling omlaag kunnen brengen, zeggen de onderzoekers.