zondag 28 september 2008

Geo-engineering vs CO2-reductie

Wanneer we (tijdelijk) deeltjes hoog in de atmosfeer brengen die het zonlicht terugkaatsen de ruimte in, dan bereiken we heel snel en ontzettend goedkoop iets wat ons met de huidige dure CO2-reductie maatregelen nooit op tijd gaat lukken. De technieken zullen hoe dan ook worden ontwikkeld. De vraag is of we er bewust mee omgaan, of dat we wachten totdat een China ineens besluit ze in te gaan zetten. Een fascinerende Ted.com toespraak!

donderdag 25 september 2008

Een implantaat op je oogbol

Even een kort berichtje over onze ogen, ook omdat er zo'n mooi plaatje bij zat. Men kan het beeld van een cameraatje in bijvoorbeeld je bril, omzetten naar een signaal dat draadloos wordt verstuurd naar een implantaat dat men op je oogbol heeft bevestigd. Dit implantaat stimuleert vervolgens elektrisch een aantal cellen van je netvlies, zodat je weer iets kunt zien.

Op dit moment kan men slechts een plaatje produceren van zo'n 15 pixels, maar men werkt hard aan een plaatje van 100 pixels, en wie weet zelfs 1000 pixels! Voldoende om de randen van voorwerpen te laten zien, zodat 'blinden' zelfstandig kunnen rondlopen zonder tegen van alles aan te botsen. Oja, het nieuws is dat men het implantaat nu zo klein heeft weten te maken, dat de afstotingsverschijnselen van het lichaam veel kleiner zijn geworden.

China gaat EM-motor bouwen

Ene Roger Shawyer had een geweldig idee om elektriciteit om te zetten in voortstuwing, middels microgolven. Niemand geloofde dat het kon, hij ontving geen geld, maar wel hoongelach. De Chinezen zagen er blijkbaar wel wat in, want Wired bericht nu dat ze daadwerkelijk zo'n EM-drive gaan bouwen. Met deze motor zouden we in 41 dagen naar Mars kunnen vliegen, satellieten hoeven niet meer te worden afgedankt als ze geen manouvreer-brandstof meer hebben. En misschien kunnen we de motor ook nog gewoon op 't land inzetten? Er is nog veel twijfel of het ding werkelijk zou werken, maar we wachten af!

dinsdag 23 september 2008

Japan wil een ruimtelift bouwen

Het idee van een ruimtelift gaat misschien eindelijk worden uitgevoerd! Volgens het artikel in de Times is Japan serieus van plan zo'n ding te bouwen. Er wordt in ieder geval een conferentie aan gewijd later dit jaar. Men schat de kosten voor een dergelijke lift op zo'n 6,5 miljard euro.

Grootste probleem is eigenlijk dat op dit moment de 'kabels' nog niet sterk genoeg zijn om hun eigen gewicht aan te kunnen. Maar gezien de snelle ontwikkelingen op 't gebied van de koolstof nanobuisjes zal het niet zo lang duren voordat deze sterk genoeg zijn. En dan... dan kunnen we tegen een fractie van de huidige kosten allerlei spullen de ruimte in krijgen. Materialen voor ruimtestations, satellieten, personen, nucleair afval...


zondag 21 september 2008

De computer begrijpt ons

Volgens een artikel in de Telegraph is er weer een belangrijke mijlpaal bereikt op weg naar het Semantische Web, ook wel Web 3.0 genoemd. Het bedrijf Cognition Technologies heeft de computer de betekenis geleerd van practisch alle Engelse woorden en zinnen, afhankelijk van context. Waarschijnlijk zien we straks een van de eerste toepassingen in de vorm van nóg slimmere zoekmachines, die onze eigenlijke zoekopdracht begrijpen, zonder dat we hoeven te goochlen met zoekwoorden.

maandag 15 september 2008

Overheid weet waar je gsm was

Maar alleen als ze toestemming hebben gekregen die gegevens op te vragen bij je provider. Een rechter in Pennsylvania heeft bepaald dat er eerst 'probable cause of criminal activity' moet zijn voordat de overheid over de locatiegegevens van je mobiele telefoon mag beschikken. Goed nieuws voor de liefhebbers van privacy dus. Tenminste, als het openbaar ministerie niet in beroep gaat.

Koelen met magnetisme

Volgens een artikel op The Future of Things hebben de heren techneuten de koelkast van de toekomst bedacht. Op dit moment koelen we door (schadelijke) gassen te comprimeren en expanderen, iets wat veel energie kost. Met de nieuwe technologie kan men bepaalde ongeordende polymeren in een magnetisch veld brengen, waardoor ze zich gaan ordenen. En daarbij koelen ze af. Zet je de elektriciteit en daardoor het magnetisch veld uit, dan warmen ze weer op.

De techniek zou niet alleen worden ingezet bij koelkasten, maar kan dankzij de polymeren ook worden gebruikt om bijvoorbeeld kleding te koelen, of onderdelen van je pc. Klik voor het volledige verhaal.

vrijdag 12 september 2008

Robots laten emoties zien

In dit filmpje op de site van National Geographic zien we een paar robots die emoties laten zien in hun gezicht. Bij een van de robots hebben ze zelfs geprobeerd het menselijk gezicht na te maken. Waar bij de mens een spiertje zit, zit bij de robot een motortje. Het idee erachter is dat ouderen en kinderen het makkelijker zouden vinden om met robots om te gaan, als deze er menselijk uitzien.

Eerlijk gezegd vraag ik het me af... Wanneer je robots enorm op mensen laat lijken, komt het allemaal wel erg dicht bij. Het lijkt op een mens, maar het is het toch niet, een vreemd gevoel, alsof er iets mis is, alsof je tegen een alien praat. Zien we straks het verschil nog? De ervaring wordt nogal 'opgedrongen'. Zelf heb ik 't idee dat mensen (in het begin) robots het liefst zien als apparaten, als gereedschap. Daarna kunnen we er altijd nog emoties aan toekennen, het ding een koosnaampje geven bijvoorbeeld. Maar we willen het idee hebben zélf die keuze te mogen maken.

Wat dat betreft zou ik liever praten tegen Nexi, van MIT:

maandag 8 september 2008

Bediening middels gebarentaal

Op de IFA-elektronicabeurs in Berlijn toont Toshiba toepassingen van bewegingsherkenning, waaronder een systeem dat met handbewegingen een tv bedient. Dankzij de in Cambridge ontwikkelde technologie kan iemand door zijn vuist heen en weer te bewegen een cursor op het scherm doen bewegen.

Een eerdere versie van deze technologie is verwerkt in Toshiba's nieuwste Qosmio-laptops. Via de webcam herkennen deze laptops ook gebaren, waarmee bijvoorbeeld Powerpointpresentaties gecontroleerd kunnen worden. Zo kan de cursor met de vuist worden bestuurd, terwijl het opsteken van de duim een muisklik teweegbrengt.

Volgens Kate Knill van Toshiba's laboratorium werkt het op de IFA gepresenteerde prototype echter soepeler en geavanceerder dan die in Qosmio-laptops. Zo raakt de computer minder snel van slag wanneer een groepje mensen voor het beeldscherm staat. De aandacht blijft dan beter gericht op de gebaren van de bestuurder van de computer.

Toshiba zal het prototype nu verder ontwikkelen zodat de technologie in praktische toepassingen op de markt kan worden gebracht. Zo kan het een tweede interface voor tv-toestellen worden, naast de traditionele afstandsbediening.

Toshiba presenteerde ook een systeem waarbij een videocamera op de een tv-toestel patronen herkent. Hierdoor kan bijvoorbeeld een Duitse of Engelse vlag het teken zijn om de taal van de af te spelen film te wijzigen. Deze technologie zou volgens Toshiba in de toekomst in het onderwijs kunnen worden gebruikt. Na een vraag op een instructiefilmpje moeten kinderen dan het juiste antwoord aanwijzen.

Met dezelfde technologie zouden tv-kijkers kunnen worden 'herkend'. Hierdoor kunnen zij hun eigen favoriete programma te zien krijgen zodra zij de kamer inlopen, aldus Kate Knill van Toshiba's onderzoekslaboratorium.

Chip toetst embryo

Met een nieuwe biochip kan de geschiktheid van embryo's voor in-vitrofertilisatie sneller, eenvoudiger en betrouwbaarder worden vastgesteld, zo beweren onderzoekers.

Een artikel over de nieuwe methode verschijnt in de meest recente uitgave van het wetenschappelijke tijdschrift Analytical Chemistry, zo meldt PhysOrg.

Volgens onderzoeker Todd Thorsen en zijn collega's wordt nu nog onder een microscoop gecontroleerd of een embryo geschikt is voor in-vitrofertilisatie (ivf). Bij die tijdrovende methode wordt gekeken naar fysieke eigenschappen zoals de celgrootte.

Alleen in de VS volgen jaarlijks al bijna 130.000 vrouwen een ivf-behandeling, waarbij slechts een slagingskans van 30 procent bestaat. Om dat percentage op te krikken plaatsen artsen vaak meer dan één embryo in de baarmoeder. Dat kan leiden tot meerlingen en de risico's voor moeder en kind verhogen. Er is dus grote behoefte aan een betere manier van embryoselectie, menen de onderzoekers.

De onderzoekers hebben daarom een kleine biochip ontwikkeld die automatisch de gesteldheid van embryo's moet kunnen analyseren. Met tien muizenembryo's hebben zij deze computergestuurde controlechip getest. Het apparaatje kon binnen enkele minuten in plaats van uren zeer nauwkeurig aangeven of het embryo van goede kwaliteit was. Op langere termijn zou de chip ook de kosten van de ivf-behandeling omlaag kunnen brengen, zeggen de onderzoekers.

De remote baliemedewerker

Bij de Rabobank zijn ze onlangs gestart met de 'virtuele baliemedewerker'. Nouja, niet helemaal virtueel, want er zit nog (!) steeds een mens van vlees en bloed aan de andere kant van de lijn. Je loopt de bank binnen en wordt begroet door iemand op een soort televisiescherm. Live vanuit de studio in Roermond. De Rabo-site: "Rabo Vision betekent live communiceren via videoschermen met onze adviseurs op een andere locatie. Door de geperfectioneerde techniek lijkt het alsof de adviseur in levende lijve voor u staat. De Rabo Vision-adviseur kan net zo veel betekenen als een adviseur ter plaatse." Dé oplossing voor filialen die te klein zijn voor een fulltime aanwezige baliemedewerker? Dé oplossing tegen agressie? Straks ook thuis achter de internet-pc?