Een artikel over de nieuwe methode verschijnt in de meest recente uitgave van het wetenschappelijke tijdschrift Analytical Chemistry, zo meldt PhysOrg.
Volgens onderzoeker Todd Thorsen en zijn collega's wordt nu nog onder een microscoop gecontroleerd of een embryo geschikt is voor in-vitrofertilisatie (ivf). Bij die tijdrovende methode wordt gekeken naar fysieke eigenschappen zoals de celgrootte.
Alleen in de VS volgen jaarlijks al bijna 130.000 vrouwen een ivf-behandeling, waarbij slechts een slagingskans van 30 procent bestaat. Om dat percentage op te krikken plaatsen artsen vaak meer dan één embryo in de baarmoeder. Dat kan leiden tot meerlingen en de risico's voor moeder en kind verhogen. Er is dus grote behoefte aan een betere manier van embryoselectie, menen de onderzoekers.
De onderzoekers hebben daarom een kleine biochip ontwikkeld die automatisch de gesteldheid van embryo's moet kunnen analyseren. Met tien muizenembryo's hebben zij deze computergestuurde controlechip getest. Het apparaatje kon binnen enkele minuten in plaats van uren zeer nauwkeurig aangeven of het embryo van goede kwaliteit was. Op langere termijn zou de chip ook de kosten van de ivf-behandeling omlaag kunnen brengen, zeggen de onderzoekers.