maandag 20 oktober 2008

Computertjes in je cellen

't Is een ingewikkeld verhaal, maar als ik het goed begrijp is men van plan om bepaalde moleculen in je cellen in te brengen, en daar bepaalde functies te laten uitvoeren.

Eerst zorgt men dat bepaalde RNA-instructies worden opgenomen in het DNA van een cel. Hierdoor gaat de cel zélf de gewenste RNA-moleculen bouwen die de 'computer' vormen. Deze complexe moleculen zijn bijvoorbeeld in staat om de aanwezigheid van specifieke andere moleculen of de aanwezigheid van bepaald DNA te detecteren, en daarop te reageren.

Men heeft al RNA computers ontworpen die de aanwezigheid van tetracycline en theophylline in gist-cellen kunnen detecteren, en daarop reageren door een fluoriserend eiwit te produceren.

Een idee is om deze RNA computers te gebruiken om op slimme wijze medicijnen af te geven. Stel dat zo'n RNA detector binnenin de cel merkt dat 'kanker-DNA' actief wordt, dan zou meteen een medicijn kunnen worden geproduceerd.

Erg interessant, al deze bioengineering, maar ook wel een beetje eng. Wat als dergelijke ontwerpen onvoorzien op hol slaan en rare dingen gaan doen in je cellen? Testen, testen, testen...