zondag 12 oktober 2008

Nano-draadjes detecteren ziektes

Door te kijken naar de manier waarop het biologisch immuunsysteem ziektes detecteert, hebben onderzoekers nano-apparatuur ontworpen waarmee heel specifiek bepaalde ziektes kunnen worden gedetecteerd.

Wanneer je ziek wordt, worden specifieke onderdelen van je immuunsysteem, genaamd T-cellen, geactiveerd door de aanwezigheid van unieke eigenschappen (antigenen) van bijvoorbeeld bacteriƫn, virussen en kankercellen. Deze geactiveerde T-cellen produceren een zuur, dat een klein stroompje opwekt in de nano-draadjes. Er hoeven slechts 200 T-cellen geactiveerd te worden om door het systeem gedetecteerd te worden. Op deze wijze kan men ontzettend gevoelig en specifiek de aanwezigheid van bepaalde antigenen en dus ziektes detecteren.

Om een indruk te geven van de gevoeligheid, de volgende vergelijking. Stel je bent in een kamer met duizend pratende mensen. Je fluistert "Wie kent mij?" en vervolgens ben je in staat om een paar mensen te horen zeggen "Ik ken je". Vroeger kon men detecteren dat er gepraat werd in de kamer, nu kan men de paar mensen horen praten boven het lawaai van de rest uit.

Naast de gevoeligheid en de specificiteit van dit nano-draad-systeem is ook de snelheid ervan een groot voordeel. Het is mogelijk om binnen een paar seconden resultaat te verkrijgen. In de toekomst kan de apparatuur meteen vaststellen welke soort griep men onder de leden heeft, of er sprake is van een HIV infectie, of aan welk soort tuberculose men lijdt.