maandag 1 december 2008

Vouw je telefoon op

Samsung heeft op de Japanse technologiebeurs FBD 2008 een telefoon laten zien die je kunt openvouwen. En dan komt er een mooi groot OLED scherm tevoorschijn, dat ze natuurlijk ook aanraakgevoelig gaan maken. Handig hoor!

Intelligente kleding

Elektronica verwerken in kleding is natuurlijk geen nieuw idee. Van metaaldraadjes wordt een stof echter roestgevoelig, zwaar en stijf, en ook optische draadjes werken niet optimaal. Enter carbon nanotubes (again)!

Onderzoekers hebben een katoendraad gecoat met koolstof nanobuisjes en het resultaat is veelbelovend. Koolstof nanobuisjes geleiden elektriciteit erg goed en ze kunnen uitstekend bepaalde stoffen detecteren.

Zo zou kleding voor militaire toepassingen kunnen detecteren of een soldaat is geraakt en bloedt. De vitale gegevens worden dan automatisch doorgestuurd naar het medisch team. Kleding zou bepaalde allergenen kunnen detecteren en de drager hierover inlichten. Kleding zou kunnen meten hoe warm het is, en fijnmaziger worden als het koud is.

Laat oude hersenen leren

Jonge hersenen zijn nog niet uitontwikkeld, er worden nog makkelijk nieuwe verbindingen gelegd. Dat duurt slechts een bepaalde periode, daarna is ontwikkeling veel moeilijker of onmogelijk. Daarom is het belangrijk dat jonge kinderen met voldoende stimuli in aanraking komen, zodat alle zintuigen goed gaan werken. Bij een zogenaamd 'lui oog' is dat bijvoorbeeld een probleem.

Men heeft nu experimenten gedaan bij muizen met een 'lui oog'. Door bepaalde chemicaliën toe te dienen, begon er een nieuwe 'jonge periode' en kon het luie oog goed 'leren' werken. Helaas zijn de chemicaliën giftig, dus echt gebruiken kun je ze niet.

Het zijn echter interessante ontwikkelingen, wanneer je heel gericht bepaalde onderdelen van de hersenen, of eigenlijk het zenuwstelsel, (tijdelijk) zou kunnen verjongen, zodat zenuwen zich herstellen en nieuwe verbindingen kunnen leggen. Het zou gebruikt kunnen worden bij zenuwbeschadiging, verlamming, ziektes als Parkinson of Alzheimer, autisme en wellicht zelfs bij het leren van een nieuwe taal. We hebben nog zóveel te leren over onze hersenen...

zondag 30 november 2008

Manipuleer objecten in video

In dit filmpje laten de heren van Adobe zien hoe ze bínnen video objecten kunnen herkennen en manipuleren. Zo makkelijk als het nu is om foto's te bewerken, zo makkelijk wordt het straks om video aan te passen. Vooral 't einde van 't filmpje laat wat leuke dingen zien.

zondag 16 november 2008

Philips ontwikkelt intelligente pil

De intelligente pil van Philips, origineel de iPill genaamd, kan de zuurgraad en temperatuur meten in je lichaam. Zo weet ie waar in je maagdarm-kanaal hij zich bevindt en kan hij ter plekke medicijnen toedienen. Op die manier kan de dosering veel preciezer gebeuren.

De pil beschikt over een microprocessor, batterij, draadloze zender en een pompje en reservoir voor medicijnen. Het is nog een prototype, maar volgens Philips al wel geschikt voor massaproductie.

vrijdag 14 november 2008

Google voorspelt griep-epidemie

Google dacht dat mensen vóórdat ze met een griepje naar de dokter gaan, eerst even zouden googlen op woorden als 'flu' en 'flu symptoms'. Dus Google ging deze zoekopdrachten eens geografisch in beeld brengen.

Er bleek inderdaad een sterk verband te zijn tussen zoekopdrachten naar griep en daadwerkelijk door huisartsen gerapporteerde griepgevallen 10 dagen later. Zo'n tijdwinst van 10 dagen is erg veel als het gaat om ziektes met zo'n korte incubatietijd als griep en daarom heeft Google hier iets heel nuttigs in handen.

Dit soort datamining is iets wat de komende jaren veel meer gaat opkomen. Alles wat je intypt in een zoekmachine, alle sites die je bezoekt, het wordt allemaal gelogged. Laten we hopen dat dat wel anoniem gebeurt...

woensdag 12 november 2008

Bouw een bacterie op maat


Er wordt tegenwoordig druk geknutseld aan bacteriën om ze allerlei dingen te laten doen die wij nuttig vinden, synthetische biologie, het creëeren van nieuwe organismen. Op die manier worden bacteriën ingezet als kleine fabriekjes voor chemische stoffen. Bijvoorbeeld om medicijnen tegen malaria te maken of om medicijnen op locatie af te leveren.

Men is bezig een grote database aan te leggen (de Registry of Standard Biological Parts) met stukjes genetische code en de functie die die code heeft. Daarmee kan men dan op maat een stuk DNA in elkaar zetten, dat vervolgens in een bacterie of virus wordt ingebracht.

Er zijn ideeën om een bacterie die normaal gesproken in yoghurt te vinden is, te voorzien van DNA dat ervoor zorgt dat gaatjes in tanden en kiezen bestreden wordt. Het produceert dan een soort eiwit dat voorkomt dat schadelijke bacteriën in tandplak zich hechten aan je tanden en daar zuur produceren.

Een andere toepassing zou zijn om bacteriën te ontwerpen die zich op hun gemak voelen in je maag, en daar lactase produceren zodra er een melkproduct binnenkomt. Op die manier kunnen ook mensen die lactose-intolerant zijn melkproducten verteren zonder vervelende bijverschijnselen. Of wat dacht je van bacteriën die bepaalde vitamines produceren? Of het idee om een biergist in elkaar te knutselen dat ervoor zorgt dat bier dezelfde gezonde resveratrol gaat bevatten als rode wijn?

Cellen met rugtasjes

Onderzoekers van MIT hebben een manier ontwikkeld om cellen te voorzien van een soort rugtasjes. Eerst creëert men de microscopisch kleine polymeer rugtasjes, volgeladen met bijvoorbeeld medicijnen. Vervolgens voegt men immuuncellen toe, die ieder een rugtasje pakken. Dat gaat overigens nog niet helemaal goed, sommige cellen hechten aan hetzelfde tasje.

Het idee is om de cellen daarna weer in het lichaam te brengen, richting bijvoorbeeld de tumor te sturen, en daar de rugtasjes te ontkoppelen en de medicijnen los te laten.

dinsdag 11 november 2008

Folie luidsprekers

De toepassingen van koolstof nanobuisjes lijken eindeloos te zijn. Een stel Chinezen hebben ontdekt dat je ze ook kunt gebruiken als luidspreker. Door het materiaal ontzettend snel te verhitten en weer af te koelen, ontstaan er trillingen in de lucht eromheen, geluid. Het is toepasbaar in transparante folie, die bijvoorbeeld op je tv-scherm zit geplakt. Of verwerk het materiaal in stof en je kunt een vlag maken die zelf het volkslied speelt.



Of kijk op Engadget.com voor een uitgebreider filmpje.

Geen zin om zelf te lopen?

Zie hier spinoff van Honda's Asimo, de 'Walking Assist Device'met 'Bodyweight Support System'. Zet je voeten in de schoenen, ga zitten op het 'zadel', en loop rond zonder dat je je eigen gewicht hebt te dragen. Het ding zelf weegt ruim 6 kg en doet op dit moment zo'n 2 uur op een accu. 'k Weet niet hoe groot die Amerikaanse winkelcentra zijn, maar 2 uur lijkt me een beetje te kort...

maandag 10 november 2008

Nao humanoid robot

De Nao robot van het bedrijf Aldebaran is best geinig, voor een stuk speelgoed dat eind 2009 te koop zal zijn voor ongeveer $15.000.

BigDog meer een RoboMule

Dit fantastische ding heet Big Dog, een militair ding van DARPA. Maar eigenlijk vind ik 't meer op een paard lijken. Geweldige reflexen van dit robot lastdier!

maandag 27 oktober 2008

Zonne-energie is best warm

In het programma 'Big Ideas' gaat James May op bezoek bij een zonnecollector (of hoe je 'solar furnace' dan ook moet vertalen). In deze installatie richt men met behulp van talloze spiegels zoveel mogelijk zonlicht op één punt. Op dat punt wordt vervolgens water verhit tot stoom, dat via een generator elektriciteit opwekt.

Om te demonstreren dat het op genoemd punt best warm wordt, kijkt men wat er gebeurt met een stuk staal...

maandag 20 oktober 2008

Massaprodukte van organische zonnecellen

Het is mogelijk om op grote schaal zonnecellen te produceren. In een onlangs gestart fabriekje kan men jaarlijks voor 1 GW aan zonnecellen fabriceren.

Men gebruikt daarvoor eenvoudige technieken die bijvoorbeeld Polaroid al gebruikt om filmmateriaal te produceren op grote rollen. Vanwege die eenvoudige en bekende fabricagetechnologie kan men de capaciteit opschalen voor eentiende van de kosten die men bij conventionele zonnecellen zou hebben.

Dit zijn dus niet de gebruikelijke en bekende zonnepanelen op basis van silicium, breekbaar, zwaar en duur. Dit is lichte en flexibele folie, eventueel in leuke kleurtjes, gecoat met goedkope organische polymeren die licht in elektriciteit omzetten. Mogelijke toepassingen: koffers die je notebook opladen, terrasparasols, tentdoek, etc.

Computertjes in je cellen

't Is een ingewikkeld verhaal, maar als ik het goed begrijp is men van plan om bepaalde moleculen in je cellen in te brengen, en daar bepaalde functies te laten uitvoeren.

Eerst zorgt men dat bepaalde RNA-instructies worden opgenomen in het DNA van een cel. Hierdoor gaat de cel zélf de gewenste RNA-moleculen bouwen die de 'computer' vormen. Deze complexe moleculen zijn bijvoorbeeld in staat om de aanwezigheid van specifieke andere moleculen of de aanwezigheid van bepaald DNA te detecteren, en daarop te reageren.

Men heeft al RNA computers ontworpen die de aanwezigheid van tetracycline en theophylline in gist-cellen kunnen detecteren, en daarop reageren door een fluoriserend eiwit te produceren.

Een idee is om deze RNA computers te gebruiken om op slimme wijze medicijnen af te geven. Stel dat zo'n RNA detector binnenin de cel merkt dat 'kanker-DNA' actief wordt, dan zou meteen een medicijn kunnen worden geproduceerd.

Erg interessant, al deze bioengineering, maar ook wel een beetje eng. Wat als dergelijke ontwerpen onvoorzien op hol slaan en rare dingen gaan doen in je cellen? Testen, testen, testen...

zondag 19 oktober 2008

Dubai City Tower 2,4 kilometer hoog

De heren in Dubai weten van gekkigheid niet wat ze met hun oliedollars moeten doen. Bouwen, hoger en hoger! Het nieuwste idee is de Dubai City Tower, die men een hoogte wil geven van maar liefst 2,4 kilometer!

Het gebouw bestaat uit zes afzonderlijke gebouwen die zich om elkaar en om een centrale kern wikkelen. De lift is een bullet train met een snelheid van zo'n 200 km/h. Energievoorziening middels zonne- en windenergie.

En dan doen we in Nederland moeilijk over de Belle van Zuylen bij Nieuwegein... Verschil moet er zijn.

Nokia Morph telefoon

Het is al een wat ouder filmpje, maar ik kwam 'm onlangs weer tegen. In dit filmpje van Nokia en Cambridge zien we mogelijke toepassingen van nanotechnologie voor de mobiele telefoon.

De telefoon verandert van vorm en functie al naar gelang de gebruiker er bepaalde dingen mee wil doen. De telefoon kan dingen waarnemen, geur, beeld, aanraking, en zich daarop aanpassen.

Erg leuk filmpje in ieder geval.

Straatlantaarn van de toekomst?

Philips heeft een futuristische straatlantaarn ontworpen, de Light Blossom. De straatlantaarn verlicht de omgeving met LED's die dankzij een omgevingsdetector feller gaan branden als er een voetganger aan komt lopen.

De lantaarn is bovenop voorzien van zonnecellen op de 'bloemblaadjes', die meedraaien met de zon voor maximale efficiency. Op momenten dat het bewolkt is, of 's nachts, draaien de 'blaadjes' in een positie zodat het geheel een kleine windmolen wordt. Zo maakt de Light Blossom niet alleen gebruik van zonne- maar ook van windenergie, afhankelijk van het weer.

De straatlantaarn is niet afhankelijk van een elektriciteitsnetwerk en zou dus ook op afgelegen locaties kunnen worden neergezet. Aan de andere kant, als je 'm wél aansluit op 't netwerk, dan zou hij overtollige energie kunnen terugleveren aan het net. 'k Zou de ontwerpers wel aanraden om het ding te voorzien van uitgebreide antidiefstal en tracking mechanismen. Goedkoop zal ie vast niet zijn.

Elektrische Mini Cooper

Elektrische auto's worden steeds minder iets van de verre toekomst. De hybrides (elektromotor + verbrandingsmotor) rijden al aardig rond, Toyota enzo. Maar ook de volledig elektrische auto zit eraan te komen. BMW heeft een Mini Cooper omgebouwd naar een elektrieke versie, de Mini E.

Het ding heeft 204 pk, een actieradius van 240 km, doet 100 km/h in 8,5 s, en laadt zichzelf in 2,5 uur geheel op. Wel met een speciaal meegeleverd oplaadstation. De Mini levert wel zijn achterbankje in, die plaats wordt nu ingenomen door 35 kWh aan Lithium-ion accu.

BMW is van plan om begin 2009 zo'n 500 exemplaren ervan te verkopen in de VS. Europa zou daarna volgen.

zondag 12 oktober 2008

Meer Asimo!

Altijd leuk om een nieuw filmpje van Honda's Asimo te zien. Lijkt me geweldig wanneer ie eindelijk betaalbaar wordt en ik er eentje in huis kan halen. Mits ie m'n koelkast open krijgt natuurlijk.

'k Raad je aan om wel af en toe door te spoelen, want het is een tikkie langdradig.

Nano-draadjes detecteren ziektes

Door te kijken naar de manier waarop het biologisch immuunsysteem ziektes detecteert, hebben onderzoekers nano-apparatuur ontworpen waarmee heel specifiek bepaalde ziektes kunnen worden gedetecteerd.

Wanneer je ziek wordt, worden specifieke onderdelen van je immuunsysteem, genaamd T-cellen, geactiveerd door de aanwezigheid van unieke eigenschappen (antigenen) van bijvoorbeeld bacteriën, virussen en kankercellen. Deze geactiveerde T-cellen produceren een zuur, dat een klein stroompje opwekt in de nano-draadjes. Er hoeven slechts 200 T-cellen geactiveerd te worden om door het systeem gedetecteerd te worden. Op deze wijze kan men ontzettend gevoelig en specifiek de aanwezigheid van bepaalde antigenen en dus ziektes detecteren.

Om een indruk te geven van de gevoeligheid, de volgende vergelijking. Stel je bent in een kamer met duizend pratende mensen. Je fluistert "Wie kent mij?" en vervolgens ben je in staat om een paar mensen te horen zeggen "Ik ken je". Vroeger kon men detecteren dat er gepraat werd in de kamer, nu kan men de paar mensen horen praten boven het lawaai van de rest uit.

Naast de gevoeligheid en de specificiteit van dit nano-draad-systeem is ook de snelheid ervan een groot voordeel. Het is mogelijk om binnen een paar seconden resultaat te verkrijgen. In de toekomst kan de apparatuur meteen vaststellen welke soort griep men onder de leden heeft, of er sprake is van een HIV infectie, of aan welk soort tuberculose men lijdt.

Kunst-cellen voorzien implantaten van stroom

Onderzoekers van Yale University wisten dat een sidderaal heel efficiënt elektricteit kan genereren in bepaalde cellen genaamd electrocyten. Op basis van deze cellen heeft men kunstmatige cellen ontworpen, en het bleek dat deze nóg meer elektriciteit kunnen produceren.

Helaas betreft het slechts een ontwerp en moeten de cellen eerst nog gebouwd worden. En daarbij moet nog iets verzonnen worden voor de energievoorziening van de cellen zelf. Maar het idee is in ieder geval dat de cellen straks voor de stroomvoorziening van allerlei implantaten zorgen. Dat biedt weer voordelen boven de huidge batterijen in 't lichaam.

Community bouwt woonwijk

In de Friese gemeente Smallingerland gaat men een nieuwe wijk bouwen. En men heeft bedacht om dit eens niét aan ambtenaren en experts over te laten, maar om vanaf het begin de toekomstige bewoners bij het ontwerpproces te betrekken. Voor deze community (of heet het nu crowd?) is de website www.wijbouweneenwijk.nl opgezet. Mensen worden opgeroepen om ideeën te opperen en om tzt aan plangroepen deel te nemen.

Onderwerpen die daarbij aan bod komen zijn onder andere: de innovatieve wijk en het huis van de toekomst. Overigens heeft men het niet alleen over technische en infrastructurele oplossingen, maar ook over de manier waarop men straks in de wijk wil gaan samenleven.

zaterdag 11 oktober 2008

NIF zorgt voor schone kernfusie

In Amerika heeft men NIF gebouwd, de National Ignition Facility, en men verwacht 'm in 2010 voor het eerst op te starten.

De energie van 192 ontzettend sterke lasers wordt gebundeld en gericht op wat waterstof-atomen. Men hoopt dat deze waterstof-atomen gaan fuseren tot een helium-atoom. Dit is hetzelfde proces als plaatsvindt in de zon. Er komt méér energie bij vrij dan nodig is om het proces op gang te brengen.

Het zou dus een mogelijk schone, koolstof-vrije methode zijn om enorme hoeveelheden elektriciteit op te wekken. Energiebron van de toekomst?

CityWall heeft nieuwe 3D-interface

Het Finse bedrijf HIT heeft een nieuwe GUI uitgebracht voor haar CityWall, een multitouch display. Het is een systeem dat gebruikt maakt van rear-projection, meerdere camera's, projectoren en infrarood sensoren. Hiermee is het systeem in staat om vele handen en vingers tegelijkertijd te detecteren én deze uniek te identificeren.

Het scherm is ergens in Helsinki geplaatst en bezoekers kunnen zich er prima mee vermaken, zie het filmpje.

OLED's als verlichting in de huiskamer

De heren van General Electric hebben een manier bedacht om aan de lopende band OLED's (Organic Light-Emitting Diodes) te maken op grote vellen. Dat verlaagt natuurlijk de kosten enorm en het biedt uitzicht op nieuwe toepassingen.

Op dit moment verlichten we onze huizen met lichtpunten, gloeilamp of spaarlamp. Een paar aan het plafond, een paar in de hoek. Te fel om rechtstreeks naar te kijken, dus afgeschermd met een kap of matglas. De nieuwe OLED-vellen kunnen als een soort folie worden aangebracht op oppervlakken, de muur, het plafond, rolgordijnen, behang, etc. Het verspreidt dan een mooi diffuus licht.

En natuurlijk bestaat straks een deel van ons behang uit OLED-display om als televisie te dienen!

vrijdag 10 oktober 2008

Virtuele werelden

We kenden al de virtuele wereld van Second Life, voor de pc. En Google kwam een tijdje geleden met de '3D chatbox' Lively. Nu gaan er later dit jaar ook virtuele werelden komen voor de XBox van Microsoft en de Playstation van Sony.

We gaan als avatars rondlopen in virtuele werelden. Daar gaan we sociaal doen met elkaar, er zullen zelfs liefdes opbloeien. Maar ook voor zakelijke relaties is er plek. Uiteindelijk moet 't allemaal draaien om entertainment. Allemaal met de grafische kwaliteit die we van de consoles gewend zijn.

'k Ben benieuwd. Het lijkt me goed dat er steeds meer grote spelers op de markt komen, die elkaar opjagen om een steeds beter produkt te leveren. Mooier en sneller vooral, want eerlijk gezegd vind ik Second Life nog niet zo aantrekkelijk. Natuurlijk moeten ze dan wel al die werelden eens aan elkaar gaan knopen.

woensdag 8 oktober 2008

Een 3D printer op ieder bureau

Heb je genoeg van printen in 2D? Probeer eens in drie dimensies te printen! Rapid prototyping bestaat natuurlijk al langer en wordt voornamelijk gebruikt om snel prototypes te maken van industriële produkten. De machines waarmee gewerkt wordt, zijn erg duur, en dus ook de objecten die ermee gemaakt worden.

Dat moet goedkoper kunnen! Het bedrijf Desktop Factory is van plan om 3D printen net zo betaalbaar te maken als laserprinten dat nu is. Ze hebben nu een printer te koop voor slechts 5000 dollar! En de verwachting is dat de prijs nog gaat dalen.

Straks kun je 3D-modelletjes tekenen of downloaden en uitprinten, of speelgoed... reserve-onderdelen voor je kapotte stofzuiger, je favoriete World of Warcraft-karakter! Kijk voor voorbeelden van dingen die je kunt printen naar het filmpje.

Robot-pak te huur

In Japan heeft het bedrijf Cyberdyne de afgelopen jaren een soort robot-pak ontwikkeld, genaamd HAL (hybrid assistive limb). Het pak kan door de huid heen hersensignalen registreren, en vervolgens de ledematen bewegen.

Op die manier kunnen krachteloze bejaarden langer zelfstandig blijven en kunnen (deels) verlamden revalideren en hopelijk weer lopen.

Het pak is nu in Japan te huur voor ruim 2000 dollar per maand.

Digitaal restaurant

In het restaurant "Inamo" in Londen kun je digitaal dineren. Je gaat zitten aan touch-sensitive tafels, waarop het menu wordt geprojecteerd. Zo kun je door het menu bladeren waarbij je het eten al voor je neus ziet.

Verder kun je het natuurlijk op deze wijze bestellen, kijken wat er in de buurt nog meer te doen is, en kun je je tafel ook een mooi design geven.

dinsdag 7 oktober 2008

Mediaplayer voor the Borg

Nikon heeft een nieuw product gepresenteerd, de UP300x. Het ziet eruit als een koptelefoon met een videoschermpje eraan. Dat is het ook wel, maar het is nog veel meer!

't Is namelijk een mediaplayer om films en muziek mee te af te spelen. Je ziet een beeld voor je vergelijkbaar met een 50 inch scherm. Daarnaast is het apparaat uitgerust met 8GB geheugen en met een bewegingssensor om bijvoorbeeld handsfree het volume in te stellen middels een hoofdbeweging. Verder een USB-aansluiting en WiFi-verbinding om ermee te internetten.

'k Vraag me af of het een beetje relaxed kijkt, met één oog naar een virtueel 50 inch beeldscherm. Verder ziet het er toch wat ouderwets uit en te Borg uit, zo'n ding voor één oog. Het zou niet aanslaan bij de massa.

Nee, dan gaan we toch voor de onopvallende (zonne)bril waar op/in de glazen een beeld wordt geprojecteerd, of wellicht de speciale contactlens. Of, nog een stap verder, rechtstreekse projectie op je netvlies of aansluiting op je neocortex!


maandag 6 oktober 2008

Meer aroma

Israelische wetenschappers hebben een genetische truc gevonden om bloemen sterker te laten ruiken. De geur van een bloem is normaal gesproken afhankelijk van het tijdstip op de dag, de leeftijd van de bloem en het weer.

Met deze genetische aanpassing kunnen bloemen tot 10 keer sterker ruiken, en zijn ook nieuwe geuren te fabriceren.

Het houdt trouwens niet op bij bloemen: ook het aroma, en daarmee de smaak, van groente en fruit kunnen worden versterkt.

zondag 5 oktober 2008

Auto's en het elektriciteitsnet

Ergens vanaf 2010 gaan de PHEV's (Plug-in Hybrid Electriv Vehicles) flink verkocht worden: auto's die je met een stekker aan 't elektriciteitsnet prikt. Als in de decennia daarna er miljoenen van gaan rondrijden, ontstaat er een interessante nieuwe mogelijkheid om de auto's niet alleen te zien als vervoermiddelen. Het zijn namelijk elektriciteitsopwekkers én het zijn accu's! Miljoenen, die een groot deel van de tijd maar wat staan te staan op parkeerplekken en in garage's.

Op momenten dat ze niet rijden, zouden ze energie kunnen opwekken en terugleveren aan het elektriciteitsnet als de vraag hoog is. Op momenten dat het elektriciteitsnet meer energie opwekt dan er gebruikt wordt (bij bijvoorbeeld bepaalde alternatieve energiebronnen), zou de overtollige energie kunnen worden opgeslagen in al die miljoenen accu's die her en der geparkeerd staan. Minstens een zeer interessante gedachte, genaamd 'vehicle-to-grid (V2G) integration'.

vrijdag 3 oktober 2008

Spionage insect

Zie hier de Delfly Micro, een remote control robotje van ca. 3 gram, niet groter dan je hand en voorzien van een videocamera. Uiteraard gaat men nu een nóg kleinere bouwen. Zie je die vlieg daar op de muur? Try not to break it this time, James.

Zie 'm vliegen:

Print je huis!

Met deze nieuwe techniek kun je beton '3D-printen', Contour Crafting. Leuke bloembakvormpjes, maar ook muren van woningen. Helaas laat het filmpje slechts zien hoe een blokkendooswoning wordt geprint, wat vast wel sneller zou gaan met prefab-elementen. Het idee is echter om heel snel en goedkoop flink ingewikkelde vormen te kunnen bouwen. De robot zou daarbij automatisch het leidingwerk kunnen aanbrengen. NASA heeft interesse i.v.m. het volautomatisch bouwen van buitenaardse bouwwerken. Caterpillar heeft de portemonnee in ieder geval alvast getrokken.

Robot leert door imitatie

Onderzoekers hebben een robot-helicopter in een zeer korte tijd ingewikkelde stunts geleerd door de stunts eerst met een remote control helicopter vóór te doen. Dat is een veel handiger en vooral betrouwbaarder manier dan alle bedieningshandelingen één voor één in te programmeren. Dat zou namelijk erg rigide zijn, en de robot zou niet flexibel kunnen inspelen op bijvoorbeeld wind of turbulentie.

donderdag 2 oktober 2008

Nano maakt ontzilten efficiënter

Wanneer je van zout water drinkwater wil maken, kun je het zout (en andere verontreinigingen) eruit halen door het water door een membraan te persen. De gaatjes in het membraan laten wel de watermoleculen door, maar zijn zo klein dat zout-moleculen er niet doorheen passen. Probleem is dat je het water onder flinke druk door het membraan moet persen, dit kost veel energie.

Het bedrijf
NanoH2O heeft nu een membraan uitgevonden waarbij kleine nano-deeltjes, zeolites, in het membraan zijn opgenomen. Deze deeltjes maken het membraan 'hydrofiel', het water wordt erdoor aangetrokken. Hierdoor wordt er bij dezelfde druk twee keer zoveel water door het membraan geperst. Dat verbetert de drinkwater-productie van een ontziltingsinstallatie met maar liefst 70%. En gezien de voorspelde drinkwater-tekorten is dat best goed nieuws!

Virussen te lijf met DNA-vaccins

Het probleem met vaccins tegen virussen is altijd dat virussen zo snel muteren. Zodra je eindelijk een vaccin hebt gemaakt tegen een bepaald virus, werkt het al niet meer omdat het virus is veranderd. Een nieuwe methode is om een vaccin niet te fabriceren door een bestaand virus af te zwakken, maar door van de DNA-basis uit te gaan. Een dergelijk vaccin is effectief tegen een heel scala aan (verwante) virussen. DNA-vaccins hebben nog een aantal voordelen: ze zijn zonder koeling lang houdbaar, stabiel, eenvoudig aan te passen en snel en goedkoop te produceren. Nadeel is dat ze wel op een speciale manier moeten worden toegediend: met behulp van elektrische schokjes.

Onderzoekers hebben dit getest met een van de meest gevreesde, want snel muterende virussen: de vogelgriep. En de resultaten zijn veelbelovend. Muizen die op deze manier werden gevaccineerd, bleken immuun tegen een flink aantal soorten vogelgriep!

Plant negeert DNA-schade door aluminium

Planten groeien slecht in grond waar te veel aluminium in zit. Aluminiumzuren beschadigen namelijk het DNA van de plant. Planten merken dit, en laten hun wortels in dat geval niet verder groeien. Wetenschappers hebben wat gesleuteld aan de genen zodat planten die DNA-schade gewoon negeren, en vrolijk verder groeien. Geweldig dus voor de opbrengst van het gewas.

Je kunt echter wel wat kanttekeningen verzinnen. Nemen planten dat aluminium ook op, waardoor hun zaden/vruchten giftig worden? Als een plant DNA-schade negeert, dan kunnen er na enkele generaties rare dingen gebeuren, het beschadigde zaad zal uiteindelijk niet meer gebruikt kunnen worden door de boeren. Boeren worden dus eigenlijk gedwongen om onaangetast 'zaai-zaad' in te kopen, omdat het door de plant geproduceerde zaad niet meer betrouwbaar is. Lees het volledige artikel op Technology Review.

Capitalism in spaaaace....

Het commerciële bedrijf SpaceX neemt een volgende stap. Ze willen nu ook goederen gaan transporteren voor NASA, en mensen vervoeren naar het International Space Station, en ze denken er zelfs over om eens op de maan te gaan landen. En dat allemaal voor veel minder geld dan de officiële space agencies voor dit soort dingen nodig hebben. Natuurlijk schnabbelen ze wel wat bij door miljonairs gewichtloze plezierreisjes aan te bieden. Is het dan toch kapitalisme dat ons de ruimte in gaat helpen? Lees verder in het artikel van Wired.

zondag 28 september 2008

Geo-engineering vs CO2-reductie

Wanneer we (tijdelijk) deeltjes hoog in de atmosfeer brengen die het zonlicht terugkaatsen de ruimte in, dan bereiken we heel snel en ontzettend goedkoop iets wat ons met de huidige dure CO2-reductie maatregelen nooit op tijd gaat lukken. De technieken zullen hoe dan ook worden ontwikkeld. De vraag is of we er bewust mee omgaan, of dat we wachten totdat een China ineens besluit ze in te gaan zetten. Een fascinerende Ted.com toespraak!

donderdag 25 september 2008

Een implantaat op je oogbol

Even een kort berichtje over onze ogen, ook omdat er zo'n mooi plaatje bij zat. Men kan het beeld van een cameraatje in bijvoorbeeld je bril, omzetten naar een signaal dat draadloos wordt verstuurd naar een implantaat dat men op je oogbol heeft bevestigd. Dit implantaat stimuleert vervolgens elektrisch een aantal cellen van je netvlies, zodat je weer iets kunt zien.

Op dit moment kan men slechts een plaatje produceren van zo'n 15 pixels, maar men werkt hard aan een plaatje van 100 pixels, en wie weet zelfs 1000 pixels! Voldoende om de randen van voorwerpen te laten zien, zodat 'blinden' zelfstandig kunnen rondlopen zonder tegen van alles aan te botsen. Oja, het nieuws is dat men het implantaat nu zo klein heeft weten te maken, dat de afstotingsverschijnselen van het lichaam veel kleiner zijn geworden.

China gaat EM-motor bouwen

Ene Roger Shawyer had een geweldig idee om elektriciteit om te zetten in voortstuwing, middels microgolven. Niemand geloofde dat het kon, hij ontving geen geld, maar wel hoongelach. De Chinezen zagen er blijkbaar wel wat in, want Wired bericht nu dat ze daadwerkelijk zo'n EM-drive gaan bouwen. Met deze motor zouden we in 41 dagen naar Mars kunnen vliegen, satellieten hoeven niet meer te worden afgedankt als ze geen manouvreer-brandstof meer hebben. En misschien kunnen we de motor ook nog gewoon op 't land inzetten? Er is nog veel twijfel of het ding werkelijk zou werken, maar we wachten af!

dinsdag 23 september 2008

Japan wil een ruimtelift bouwen

Het idee van een ruimtelift gaat misschien eindelijk worden uitgevoerd! Volgens het artikel in de Times is Japan serieus van plan zo'n ding te bouwen. Er wordt in ieder geval een conferentie aan gewijd later dit jaar. Men schat de kosten voor een dergelijke lift op zo'n 6,5 miljard euro.

Grootste probleem is eigenlijk dat op dit moment de 'kabels' nog niet sterk genoeg zijn om hun eigen gewicht aan te kunnen. Maar gezien de snelle ontwikkelingen op 't gebied van de koolstof nanobuisjes zal het niet zo lang duren voordat deze sterk genoeg zijn. En dan... dan kunnen we tegen een fractie van de huidige kosten allerlei spullen de ruimte in krijgen. Materialen voor ruimtestations, satellieten, personen, nucleair afval...


zondag 21 september 2008

De computer begrijpt ons

Volgens een artikel in de Telegraph is er weer een belangrijke mijlpaal bereikt op weg naar het Semantische Web, ook wel Web 3.0 genoemd. Het bedrijf Cognition Technologies heeft de computer de betekenis geleerd van practisch alle Engelse woorden en zinnen, afhankelijk van context. Waarschijnlijk zien we straks een van de eerste toepassingen in de vorm van nóg slimmere zoekmachines, die onze eigenlijke zoekopdracht begrijpen, zonder dat we hoeven te goochlen met zoekwoorden.

maandag 15 september 2008

Overheid weet waar je gsm was

Maar alleen als ze toestemming hebben gekregen die gegevens op te vragen bij je provider. Een rechter in Pennsylvania heeft bepaald dat er eerst 'probable cause of criminal activity' moet zijn voordat de overheid over de locatiegegevens van je mobiele telefoon mag beschikken. Goed nieuws voor de liefhebbers van privacy dus. Tenminste, als het openbaar ministerie niet in beroep gaat.

Koelen met magnetisme

Volgens een artikel op The Future of Things hebben de heren techneuten de koelkast van de toekomst bedacht. Op dit moment koelen we door (schadelijke) gassen te comprimeren en expanderen, iets wat veel energie kost. Met de nieuwe technologie kan men bepaalde ongeordende polymeren in een magnetisch veld brengen, waardoor ze zich gaan ordenen. En daarbij koelen ze af. Zet je de elektriciteit en daardoor het magnetisch veld uit, dan warmen ze weer op.

De techniek zou niet alleen worden ingezet bij koelkasten, maar kan dankzij de polymeren ook worden gebruikt om bijvoorbeeld kleding te koelen, of onderdelen van je pc. Klik voor het volledige verhaal.

vrijdag 12 september 2008

Robots laten emoties zien

In dit filmpje op de site van National Geographic zien we een paar robots die emoties laten zien in hun gezicht. Bij een van de robots hebben ze zelfs geprobeerd het menselijk gezicht na te maken. Waar bij de mens een spiertje zit, zit bij de robot een motortje. Het idee erachter is dat ouderen en kinderen het makkelijker zouden vinden om met robots om te gaan, als deze er menselijk uitzien.

Eerlijk gezegd vraag ik het me af... Wanneer je robots enorm op mensen laat lijken, komt het allemaal wel erg dicht bij. Het lijkt op een mens, maar het is het toch niet, een vreemd gevoel, alsof er iets mis is, alsof je tegen een alien praat. Zien we straks het verschil nog? De ervaring wordt nogal 'opgedrongen'. Zelf heb ik 't idee dat mensen (in het begin) robots het liefst zien als apparaten, als gereedschap. Daarna kunnen we er altijd nog emoties aan toekennen, het ding een koosnaampje geven bijvoorbeeld. Maar we willen het idee hebben zélf die keuze te mogen maken.

Wat dat betreft zou ik liever praten tegen Nexi, van MIT:

maandag 8 september 2008

Bediening middels gebarentaal

Op de IFA-elektronicabeurs in Berlijn toont Toshiba toepassingen van bewegingsherkenning, waaronder een systeem dat met handbewegingen een tv bedient. Dankzij de in Cambridge ontwikkelde technologie kan iemand door zijn vuist heen en weer te bewegen een cursor op het scherm doen bewegen.

Een eerdere versie van deze technologie is verwerkt in Toshiba's nieuwste Qosmio-laptops. Via de webcam herkennen deze laptops ook gebaren, waarmee bijvoorbeeld Powerpointpresentaties gecontroleerd kunnen worden. Zo kan de cursor met de vuist worden bestuurd, terwijl het opsteken van de duim een muisklik teweegbrengt.

Volgens Kate Knill van Toshiba's laboratorium werkt het op de IFA gepresenteerde prototype echter soepeler en geavanceerder dan die in Qosmio-laptops. Zo raakt de computer minder snel van slag wanneer een groepje mensen voor het beeldscherm staat. De aandacht blijft dan beter gericht op de gebaren van de bestuurder van de computer.

Toshiba zal het prototype nu verder ontwikkelen zodat de technologie in praktische toepassingen op de markt kan worden gebracht. Zo kan het een tweede interface voor tv-toestellen worden, naast de traditionele afstandsbediening.

Toshiba presenteerde ook een systeem waarbij een videocamera op de een tv-toestel patronen herkent. Hierdoor kan bijvoorbeeld een Duitse of Engelse vlag het teken zijn om de taal van de af te spelen film te wijzigen. Deze technologie zou volgens Toshiba in de toekomst in het onderwijs kunnen worden gebruikt. Na een vraag op een instructiefilmpje moeten kinderen dan het juiste antwoord aanwijzen.

Met dezelfde technologie zouden tv-kijkers kunnen worden 'herkend'. Hierdoor kunnen zij hun eigen favoriete programma te zien krijgen zodra zij de kamer inlopen, aldus Kate Knill van Toshiba's onderzoekslaboratorium.

Chip toetst embryo

Met een nieuwe biochip kan de geschiktheid van embryo's voor in-vitrofertilisatie sneller, eenvoudiger en betrouwbaarder worden vastgesteld, zo beweren onderzoekers.

Een artikel over de nieuwe methode verschijnt in de meest recente uitgave van het wetenschappelijke tijdschrift Analytical Chemistry, zo meldt PhysOrg.

Volgens onderzoeker Todd Thorsen en zijn collega's wordt nu nog onder een microscoop gecontroleerd of een embryo geschikt is voor in-vitrofertilisatie (ivf). Bij die tijdrovende methode wordt gekeken naar fysieke eigenschappen zoals de celgrootte.

Alleen in de VS volgen jaarlijks al bijna 130.000 vrouwen een ivf-behandeling, waarbij slechts een slagingskans van 30 procent bestaat. Om dat percentage op te krikken plaatsen artsen vaak meer dan één embryo in de baarmoeder. Dat kan leiden tot meerlingen en de risico's voor moeder en kind verhogen. Er is dus grote behoefte aan een betere manier van embryoselectie, menen de onderzoekers.

De onderzoekers hebben daarom een kleine biochip ontwikkeld die automatisch de gesteldheid van embryo's moet kunnen analyseren. Met tien muizenembryo's hebben zij deze computergestuurde controlechip getest. Het apparaatje kon binnen enkele minuten in plaats van uren zeer nauwkeurig aangeven of het embryo van goede kwaliteit was. Op langere termijn zou de chip ook de kosten van de ivf-behandeling omlaag kunnen brengen, zeggen de onderzoekers.

De remote baliemedewerker

Bij de Rabobank zijn ze onlangs gestart met de 'virtuele baliemedewerker'. Nouja, niet helemaal virtueel, want er zit nog (!) steeds een mens van vlees en bloed aan de andere kant van de lijn. Je loopt de bank binnen en wordt begroet door iemand op een soort televisiescherm. Live vanuit de studio in Roermond. De Rabo-site: "Rabo Vision betekent live communiceren via videoschermen met onze adviseurs op een andere locatie. Door de geperfectioneerde techniek lijkt het alsof de adviseur in levende lijve voor u staat. De Rabo Vision-adviseur kan net zo veel betekenen als een adviseur ter plaatse." Dé oplossing voor filialen die te klein zijn voor een fulltime aanwezige baliemedewerker? Dé oplossing tegen agressie? Straks ook thuis achter de internet-pc?

woensdag 20 augustus 2008

Saharan sun to power European supergrid

In het artikel Saharan sun to power European supergrid lezen we dat Frankrijk van plan is om flink te investeren in zonne-energie in Noord-Afrika.

Ook spreekt het artikel van de mogelijkheid om een Europees 'super-netwerk' aan te leggen, met daarop aangesloten allerlei duurzame bronnen van elektriciteit. Met elektriciteit die in Afrika wordt opgewekt tijdens Europese dal-uren, zouden we bijvoorbeeld ergens in Noorwegen een hoop water omhoog kunnen pompen. Wanneer we de elektriciteit nodig hebben, laten we het water naar beneden stromen. Een soort natuurlijke accu als het ware.

Het is interessant te denken aan een wereld waarbij olie als energiebron nauwelijks meer een rol speelt. De geldstromen van Arabische landen drogen op, en Afrikaanse landen kunnen hun 'zonlicht' verkopen aan Europa.

donderdag 14 augustus 2008

Sneller kanker ontdekken met technopil

Door het slikken van een geavanceerde technopil sneller kanker ontdekken en bovendien mensen thuis de diagnose laten stellen. De Universiteit Twente hoopt deze nieuwe methode binnen tien jaar te kunnen ontwikkelen.

De universiteit maakte vandaag bekend dat de European Research Council een bedrag van 2,4 miljoen euro beschikbaar heeft gesteld voor het project.

Met het geld kan de afdeling nanotechnologie, gespecialiseerd in het ontwikkelen van microscopische techniek, verder met de ontwikkeling van een pil die DNA uit cellen kan halen. De wetenschappers hopen dat met deze pil sneller kanker worden opgespoord.

Doordat de patiënt de pil thuis slikt en zelf de diagnose kan stellen, worden tijdrovende inwendige onderzoeken daarmee in eerste instantie overbodig.


maandag 11 augustus 2008

Plasma raketmotor bijna klaar

Volgens DailyTech hebben we de plasma raketmotor uitgevonden. Nouja, niet alleen uitgevonden, maar hij is bijna klaar om getest te worden in de ruimte!

Reguliere raketmotoren stoten óf veel materie uit met lage snelheid (solid-fuel and liquid fuel rockets) óf weinig materie met hoge snelheid (ion drives). De nu ontwikkelde motor heeft zoveel stuwkracht dat een reis naar Mars wordt verkort van 6 tot 9 maanden naar 2 tot 3 maanden.

zaterdag 9 augustus 2008

Medische implantaten kunnen worden gehackt

Experts in draadloze veiligheid waarschuwden voor het risico dat patiënten met geïmplanteerde medische apparatuur lopen om het slachtoffer te worden van een zeer persoonlijke hackaanval. Geïmplanteerde medische apparaten die met de buitenwereld communiceren door middel van radiogolven kunnen door kwaadwillenden worden gehackt en ontregeld. Dit concluderen veiligheidsexperts op de Black Hat conventie in Las Vegas.

Hackers kunnen persoonlijke data buit maken, medische apparatuur resetten en de batterijen ervan leeg laten lopen, waardoor de patiënt de batterij eerder dan gepland operatief dient te laten vervangen. Dit maakten Tadayoshi Kohno en Kevin Fu bekend, assistant professoren in computerwetenschap aan respectievelijk de Universiteit van Washington en Massachussets Amherst.

Er bestaat nu nog geen direct gevaar voor patiënten, maar beide professoren dringen er bij Amerikaanse gezondheidsinstanties op aan dat maatregelen worden genomen om de medische apparatuur hackbestendig te maken.

Eerder hebben hackers websites voor epileptici geïnfecteerd met malware. Na de hackaanval vertoonden de gehackte sites flitsen die voor een epileptische aanval kunnen zorgen. Volgens Fu is het aannemelijk dat zij er ook niet voor terug zullen deinzen om medische apparatuur te hacken.

Kohmo en Fu lieten weten dat ze erin zijn geslaagd om een implanteerbare cardioverter-defibrillator (ICD) te hacken met een programmeerbaar radiozendertje en wat creatief programmeerwerk. De ICD die Kohmo en Fu gehackt hebben was een model uit 2003 en waarschijnlijk hebben fabrikanten ondertussen wijzigingen in de apparaten aangebracht.

Desondanks blijven er enkele fundamentele problemen bestaan. Deze liggen onder andere in de authenticatiemethodes en personen die toegang proberen te krijgen tot de apparaatjes. In een noodsituatie waarbij de patiënt niet in zijn eigen woonplaats is zal het voor paramedische techneuten onmogelijk zijn om toegang te krijgen indien zij niet over de juiste toegangscodes beschikken. Dit zou mogelijk een levensbedreigende situatie kunnen opleveren.

Dit probleem zou volgens de onderzoekers omzeild kunnen worden met behulp van een extern apparaatje waarmee de geïmplanteerde defibrillator in direct draadloos contact staat. Dit apparaatje zou alle communicatie tussen het implantaat en andere apparatuur kunnen reguleren. De patiënt kan bijvoorbeeld door een piepje of een trilsignaal gewaarschuwd worden dat er contact wordt gelegd met de defibrillator van buitenaf om vervolgens zelf te beslissen of er toegang wordt verleend.

Als alternatief zou de patiënt een zogeheten 'cloaker' als armbandje kunnen dragen wat alle communicatie met externe apparatuur blokkeert. De cloaker zou data bevatten om deze blokkering op te heffen.

Naast defibrillators maken ook insulinepompen, cochleaire implantaten, neurostimulatoren, pacemakers en zelfs kunstledematen gebruik van draadloze communicatie.

vrijdag 8 augustus 2008

Europa geeft radiofrequenties vrij voor auto's

Auto's krijgen een eigen radiofrequentie om met elkaar en objecten naast de weg te communiceren. Om files en autoongelukken te bestrijkden, heeft de Europese Commissie besloten om in Europa een gedeelte van het radiospectrum te reserveren voor communicatiesystemen in voertuigen.

Voertuigen waarschuwen elkaar
In de toekomst moeten auto's elkaar waarschuwen voor een glad wegdek of opstoppingen en files. Deze 'Smart Vehicle Communication Systems' moeten het leven van Europese autobestuurders veiliger en makkelijker te maken. In 2006 vielen er meer dan 42.000 doden in het verkeer binnen de Europese Unie. Meer dan 1,6 miljoen mensen raakten gewond . Bovendien staat er elke dag ongeveer 7.500 kilometer file op de Europese wegen.

Het besluit van de Commissie moet de ontwikkeling van communicatiesystemen in auto's aanmoedigen, en investeringen stimuleren die nodig zijn voor aanpassing van de infrastructuur langs Europese autowegen.

Economische noodzaak
Viviane Reding, Telecom Commissaris voor de EU, licht toe: 'Het besluit van de commissie is een belangrijke stap in de goede richting als het gaat om het terugdringen van verkeersongelukken in Europa. Het accuraat en snel doorsturen van belangrijke informatie is een must voor veiligheid op de weg.' Ze vervolgt: 'We moeten niet vergeten dat maar liefst 24 procent van de tijd die een Europeaan achter het stuur doorbrengt in de file wordt gespendeerd. Naar verwachting zullen files in Europa rond 2010 zo'n 80 miljard euro per jaar kosten. Het is dus duidelijk dat we met het gebruik van de communicatiesystemen in voertuigen tijd en geld besparen.'

De beslissing van de commissie reserveerde een radiofrequentie voor heel Europa die kan worden gebruikt voor onmiddellijke en betrouwbare communicatie tussen auto's onderling en tussen auto's en de infrastructuur langs de weg. Het gaat om 30 Mhz spectrum op de 5.9 Ghz band. Deze zal binnen een half jaar in heel Europa in gebruik worden genomen voor veiligheidsdoeleinden. Hierbij zullen andere radiodiensten zoals amateur radiozenders niet in de verdrukking komen.

De beslissing die is genomen is een onderdeel van het Intelligent Car Initiative, dat in 2006 is opgericht. Dit initiatief maakt gebruik van IT-middelen om het verkeer slimmer, veiliger en schoner te maken.

Bron: Webwereld

De Pleo


We kennen allemaal de Aibo nog wel, het robothondje. Dit keer is er iets op de markt gebracht dat er minder als een robot uitziet, de Pleo.

Het ding doet op het moment nog niet zoveel, maar het schijnt dat er in de toekomst software updates worden uitgebracht die gedrag veranderen of toevoegen.

Denk nu een aantal jaren verder, en zo'n robot-huisdier verschilt nog maar weinig van de huidige huiskat. Behalve dan dat ie niet schijt, niet stinkt, niet verhaart, niet krabt, niet ziek wordt, etc.

Ideaal lijkt me!

maandag 4 augustus 2008

Vrachtvervoer in Nederland?

Vrachtvervoer zoals dat nu gebeurt op de Nederlandse wegen, kan eigenlijk niet zo doorgaan. De wegen worden steeds voller, de brandstof duurder en de eisen op het gebied van milieu, geluid etc worden strenger. Bovendien zit de kans erin dat het moeilijker gaat worden om goed opgeleide chauffeurs te vinden.

Stel dat er een netwerk komt van elektrische robotvoertuigen?
- kunnen dicht op elkaar rijden, als een trein, evt op een gereserveerde rijstrook
- kunnen bepaalde trajecten in ondergrondse donkere tunnels rijden
- rijden niet verkeerd (satellietgestuurd), houden zich aan verkeersregels, minder ongevallen
- verbruiken groen opgewekte elektriciteit zonder uitstoot
- hoeven zich niet te houden aan rijtijden en stellen geen plotselinge salariseisen
- kunnen modulair worden opgebouwd

Zoveel jaar zal het niet meer duren voordat robotauto's betrouwbaar genoeg zelf de weg op kunnen. De routesystemen worden beter, satellietnavigatie ook. Beeldherkenning middels camera's gaat al redelijk.

Belangrijk is dat het qua infrastructuur niets mag kosten. Geen speciale banen met magneetjes in de weg oid. De intelligentie moet in de robots zitten.

vrijdag 1 augustus 2008

Surface Computing

In dit filmpje over Surface Computing zien we een nieuwe computer interface. De tafel registreert waar je het tafeloppervlak aanraakt, welke voorwerpen je op het oppervlak legt. Het communiceert met bijvoorbeeld je fotocamera en gsm.

Eind 2007 zou het opduiken in restaurants, hotels en casino's. Over een paar jaar ook betaalbaar in de eigen salontafel?

Wat ik me wel afvraag... in hoeverre is dit ergonomisch verantwoord en prettig om langere tijd te doen? Krijg je geen lamme armen van al die touchscreens? Typt een virtueel keyboard net zo prettig? Wordt de tafel (deels) kantelbaar tot een normale verticale monitorhoek? Of is e.e.a. slechts bedoeld voor bepaalde toepassingen waarvoor je best over je salontafel heen wilt buigen?

En natuurlijk is het wachten op de eerste Blue Table of Death.

Nano, the next dimension

In het filmpje Nano, the next dimension, een Europese productie uit 2002 (alweer), wordt goed uitgelegd wat nanotechnologie inhoudt. Het laat de basisideeën zien achter nanoconstructies.

Gapminder.org

De Gapminder.org, een gewéldige manier om wereldwijde data inzichtelijk te maken.

donderdag 31 juli 2008

Het einde van de mensheid!

In deze video vertelt Stephen Petranek over 10 manieren waarop we als mensheid 't loodje kunnen leggen.


Number 10: We lose the will to survive.
Solutions:
-Give us insurance for mental health
-Advanced psychoactive drugs

Number 9: Aliens Invade Earth
Solutions:
-Get the State Department working on a plan to meet, greet, and negotiate with an advanced species
-Become an outward-looking, space-faring nation

Number 8: The Ecosystem Collapses
Solutions:
-Spend more money modeling ecosystems
-Create huge biodiversity reserves

Number 7: Particle Accelerator Mishap
Solutions:
-Create an independent board of scientists to oversee accelerator experiments
-Study natural high-energy physics first

Number 6 -- Biotech Disaster
Solution:
-Treat biotechnology with the same security scrutiny we apply to nuclear engineering

Number 5 -- Reversal of the Earth's Magnetic Field
Solution:
-Replenish Earth's ozone layer

Number 4: Giant solar flares
Solution:
-Start terraforming Mars now

Number 3 -- A New Global Epidemic
Solutions:
-Outlaw antibiotics for farm animals and farmed fish
-Get serious about our public health system

Number 2 -- We Meet a Rogue Black Hole
Solution:
-Hurry up that search for another earth-like planet

Number 1 -- A Really Big Asteroid Heads For Earth
Solutions:
-Ramp up NASA's search for asteroids with our name on them
-Figure out how to blow up an asteroid or alter its trajectory

Niet meer ouder worden...


Volgens Aubrey de Grey duurt het niet meer zo lang voordat we allemaal eeuwig kunnen leven.

Er zijn 7 mechanismen die schade veroorzaken en tot ouderdom en de dood leiden, en alle 7 zouden ze kunnen worden bestreden.

Bekijk de video op TED.com maar.

De wiki over de toekomst

The wiki of the future where advancements and changes in biology, electronics, engineering, and society result in many different futuristic scenarios that synergize into scenario-books.

At the Future Wikia, you will find a vast database of ideas pertaining to the discipline of futurology, as well as of current trends, various subject areas, and changes yet to occur. Are we speculative or are we scientific? We're both: we recognize the importance of scientific accuracy and practical realism, as well as that of drastic points of divergence, in the creation of our scenarios.

'De toekomst overkomt ons niet'

Een opmerkelijk pleidooi van de Delftse toekomstonderzoeker dr. Patrick van der Duin: toekomstonderzoek zou een basisvaardigheid moeten worden bij bedrijven en een verplicht vak in het onderwijs. In plaats van geschiedenis, het liefst. Samen met TNO-collega Hans Stavleu schreef hij 'De toekomst in een notendop', een soort stoomcursus toekomstonderzoek. "De toekomst is niet per definitie donker en onbekend."

Uit: TU Delft Integraal 2006-4
Door: Maarten Keulemans

Stel, het is een jaar of dertig verder. We lopen op straat. Wat zien we om ons heen?

"De trend is dat technische veranderingen steeds minder zichtbaar worden. Dus als je letterlijk vraagt: wat zie je op straat, dan zie je niet zo veel. De veranderingen zijn er wel, maar zitten verborgen onder de motorkap en in de omgeving. Ict is onzichtbaar. Winkels zijn er nog, maar ze zullen een andere functie hebben. Ze worden meer een sociale ontmoetingsplaats. Een plek waar je niet zozeer dingen over de toonbank schuift, maar waar je ook dingen kunt doen."

Bij toekomstonderzoek gaat het niet zozeer om het doortrekken van trends naar de toekomst, schrijft u in uw boek, maar vooral om het signaleren van zaken die in de toekomst anders zullen zijn. Welke ontwikkeling zal ons echt verrassen?

"Ik ben gefascineerd door het verschijnsel dat er nu echt empowering van de burger gaat plaatsvinden, op basis van informatieverspreiding. Jan met de pet die precies weet hoe iets in elkaar zit. Daarom worden politici gebombardeerd met mailtjes, worden ambtenaren om de oren geslagen door burgers die beter zijn geïnformeerd dan zijzelf en klagen huisartsen dat hun patiënten zo bijdehand zijn. De aanloop daarvan is al heel lang gaande, maar de komende jaren zal dat pas echt gebeuren. Het is een soort ketenomkering. We komen toch een beetje uit een cultuur waarin de stamoudste gelijk had. Dat gaat nu omklappen: van de reisbureaus die overbodig worden, tot aan de notaris die onder druk staat. Interessant is dat dit soort veranderingen vroeger heel geleidelijk gingen. Nu is het meer staccato. Ook dat zul je steeds vaker zien: iets kan vrij snel gebeurd zijn."

U hebt liever niet dat men u aanspreekt als 'futuroloog'.

"Een futuroloog is een wat ouderwetse term uit de jaren vijftig en zestig: iemand die techniek voorspelt op de lange termijn. Een goede futuroloog is dikke pret, kan hartstikke inspirerend zijn. Ik ben wat nuchterder. Zelf probeer ik wat breder te kijken, en op de korte termijn – tien tot vijftien jaar. In plaats van: over vijftig jaar hebben we een kolonie op de maan. Ik krijg nogal eens uitnodigingen voor lezingen, met de vraag of ik iets kan komen vertellen over de toekomst. Jij hebt je glazen bol, jij kunt ons iets vertellen. Dat soort uitnodigingen houd ik af."

Uw boek laat zich lezen als een soort kookboek: hoe bereid ik een toekomstscenario? Waarom eigenlijk zo'n boek in lekentaal?

"We willen het toekomstonderzoek democratiseren en demystificeren. Iedereen heeft wel wat met de toekomst, maar als puntje bij paaltje komt, zeggen veel mensen: ach, de toekomst kun je toch niet voorspellen. Dat is wel heel makkelijk. In werkelijkheid kun je veel meer: verkennen, scenario's maken, extrapoleren, fantaseren. De toekomst is niet per definitie donker en onbekend. Natuurlijk kun je de toekomst niet zelf maken, het gaat nooit de kant op die je wilt. Maar de toekomst overkomt ons niet. De toekomst is niet iets waar je machteloos tegenover staat. De toekomst biedt wel degelijk vrijheidsgraden."

En dus stelt u voor om 'het vak toekomst een plek te geven in scholen, organisaties en de maatschappij'. Vindt u dat niet wat overdreven?

"Nee. We vinden dat toekomstonderzoek niet alleen het domein mag zijn van een handjevol experts. Studenten komen straks op verantwoordelijke posities terecht. Ze moeten zorgen dat de organisaties waar ze werken er ook in de toekomst staan. Dan moet je toch kunnen vooruitdenken. We leren van alles over innovatie, management, noem maar op. Maar strategisch nadenken over de toekomst, dat leren we niet. We hebben wel het vak geschiedenis, maar geen vak toekomst."

Het verwijt is gemakkelijk gemaakt: toekomstonderzoek is geen wetenschap. Je kunt immers nooit controleren of wat u beweert ook werkelijk uitkomt.

"Nee, de toekomst bestaat niet. De toekomst is niet een ding dat je op je voet kunt laten vallen. Maar dat hoeft het onderzoek niet in de weg te staan. Wetenschap is ook een proces dat aan eisen moet voldoen: onderzoek moet transparant zijn, onafhankelijk, controleerbaar. Als je daarnaar kijkt, is toekomstonderzoek wel degelijk wetenschap. Ik kan op een wetenschappelijke manier onderzoeken hoe mensen met de toekomst omgaan, aan de hand van vragenlijsten, verkenningen en scenariostudies. Als een meteoroloog zegt: morgen regent het, dan is dat ook niet direct te controleren. Maar daarmee is niet gezegd dat meteorologie geen wetenschap is."

Toch schrijft u: 'Veel collega-wetenschappers beschouwen toekomstonderzoekers nog steeds als buitenbeentjes of zelfs als afvalligen'.

"Het is iets obscuurs. De goeroe, de man die je gaat vertellen hoe de toekomst gaat lopen. Een ander aspect is dat veel bedrijven vooral kijken naar de korte termijn. Als je je bezighoudt met de lange termijn, zegt men al snel: dat is heel schattig, maar nu even niet. Leuk, al die bespiegelingen en scenario's, maar vandaag hebben we andere dingen aan ons hoofd. Dan val je als eerste af."

Misschien komt dat ook doordat de verschillen tussen de prognoses soms tamelijk bizar zijn. Futuroloog Ian Pearson van British Telecom verwacht dat we in 2050 onsterfelijk worden, doordat we onze geest dan kunnen uploaden naar een computer. De Engelse astronoom sir Martin Rees geeft de menselijke soort in zijn boek 'Our Final Hour' intussen 50 procent kans om deze eeuw te overleven. Je zou zeggen: er kan er maar een gelijk hebben.

"Kijk, het punt is: een discussie over of we over vijftig jaar onsterfelijk zijn of juist verdwenen van de aardbol, slaat alles dood. Dat is geen discussie. Op dat moment komt die transparantie om de hoek kijken. Prima, mooie uitspraken. Maar nu terugredeneren: hoezo? Waarop baseren Rees en Pearson zich? Wat zijn precies de voorwaarden waaronder ze het gezegd hebben?"
(Denkt lang na): "Ik geloof niet zozeer in Pearson. Ik denk dat mensen huiveriger zijn voor technologie dan hij denkt. En of de wereld over 50 jaar nog bestaat… Tja, ik vind het moeilijk. Maar ik ben wel wat optimistischer."

Intussen zaten toekomstvoorspellingen uit het verleden er vaak helemaal naast.

"Dat klopt. Het merendeel van de voorspellingen valt tegen, in de zin dat ze niet of niet helemaal uitkomen. Maar het punt is dat zo'n voorspelling wel een bepaalde ontwikkeling triggert. Mensen zijn iets gaan doen, en komen vervolgens ergens anders uit dan verwacht. Als je geen beeld hebt, dan kom je ook nergens. Je kunt beter een visie hebben, dan geen visie."

Waarop kunnen we een toekomstvoorspelling dan beoordelen?

"In ons boek noemen we een aantal redenen waarom voorspellingen niet uitkomen. Soms gaat het mis omdat toekomstonderzoekers zeggen: als iets technologisch mogelijk is, dan zal het ook gebeuren. Terwijl mensen daar vaak anders over denken. En de tijdgeest speelt een rol. Voorspellingen zeggen soms meer over de periode waarin ze zijn gemaakt, dan over de periode waarover ze uitspraken doen. Ook kan een voorspelling een bepaald belang weerspiegelen. Het eerste wat je je dus moet afvragen als je een voorspelling leest, is: wie is de voorspeller? Vooral marktonderzoeksbureaus gaan nogal eens de fout in. Ze vragen aan een fabrikant wat er gaat gebeuren. Ja, dan kan er een erg optimistisch beeld ontstaan. Dat is ook een van de boodschappen van ons boek: het toekomstonderzoek moet transparanter. Voorspellen is prachtig, maar laat wel zien hoe je eraan komt. Veel marktbureaus geven geen openheid van zaken."

Noemt u eens een voorbeeld?

"Het is misgegaan met WAP (Wireless Application Protocol, internet voor mobiele telefoons – red). Ik heb eens onderzoek gedaan naar de prognoses over WAP uit de jaren negentig. Die waren heel positief. Maar na de UMTS-veilingen zag je dat die voorspellingen werden bijgesteld. Niet zozeer omdat UMTS als concurrent werd gezien, maar vooral omdat de aanbieders zich realiseerden dat de markt niet zo groot zou worden als men dacht.

Samen met mijn Delftse collega dr. Roland Ortt ben ik een onderzoek aan het opzetten onder de titel Modern Prophets, waarin we willen kijken naar hoe marktonderzoeksbureaus voorspellen. We hopen dat het een onderzoek wordt in de traditie van The Fortune Sellers van William Sherdon, Megamistakes van Steven Schnaars of Megaprojects and Risk van Bent Flyvbjerg. Er is een heel mooie traditie aan het ontstaan van dit soort kritische evaluatieboeken."

Een tamelijk populaire voorspelling uit de futurologie is die van de 'technologische singulariteit', zoals beschreven door kunstmatige intelligentie-pionier Ray Kurzweil, mathematicus Vernor Vinge en meer recent Nobelprijswinnaar Gerard 't Hooft. Volgens die opvatting krijgen onze computers binnen afzienbare tijd zelfbewustzijn, waardoor de mens niet meer de enige intelligente soort is op de planeet, en ook niet meer de slimste. Dat zou leiden tot een situatie die principieel onbevattelijk is voor mensen: de technologische singulariteit.

"Inhoudelijk ben ik niet zo thuis op dat terrein. Maar het doet me wel denken aan iets dat ik laatst hoorde: De Grieken speelden met dobbelstenen, maar kenden geen statistiek. Ze wisten niet wanneer ze geld moesten inzetten, hadden geen flauw benul hoe hun kansen lagen. Zoiets kan nu ook het geval zijn. We spelen een spel waarvan we de regels niet helemaal kennen. We weten wel wat nanotechnologie is en wat internet, maar wat het écht betekent, wat de consequenties zijn, dat is razend moeilijk. Misschien liggen er aan de horizon wel dingen waardoor je nu moet zeggen: we stoppen ermee. Dat zou heel bizar zijn, we zouden dan moeten leren om bepaalde kennis níét te gebruiken, omdat we de effecten ervan gewoon niet kunnen overzien. Je zou kunnen denken aan een milieueffectrapportage-achtige constructie: je mag dit-en-dat pas doen als je kunt aantonen hoe het raakt met andere gebieden."

Hoor ik u nu zeggen dat u voorstander bent van zulke effectstudies?

"Eh… Ja, eigenlijk wel. Het is een beetje als met kernraketten. Als je zo'n ding eenmaal hebt, kun je hem ook gebruiken. Terroristen kunnen ermee aan de haal gaan, een land als Noord-Korea kan moeilijk gaan doen. Dat is een bijeffect waarbij een hardwerkende kernfysicus niet direct stil zal staan. Het is een beetje soft om daarover na te denken, een beetje stichtelijk haast. Maar het is wel goed. Aan de andere kant moet je natuurlijk altijd openstaan voor de goede dingen. Het moet geen technofobe toestand worden. Anders kun je net zo goed weer in je berenvel gaan rondlopen. Die kant dreigt het ook wel eens op te gaan."

U bent alweer bezig met een volgend boek: een pamflet tegen de geschiedenis. In uw huidige boek gaat u ook al hard tekeer tegen die discipline, die u omschrijft als 'het geschiedenisvirus'. Wat zit u toch zo dwars?

"Ik stoor mij eraan dat we zo ongelooflijk veel met geschiedenis bezig zijn. Je staat ervan versteld: de week van de geschiedenis dit, historische musea dat, geschiedenisles verplicht stellen, en op televisie 'Andere tijden' en 'Toen was geluk heel gewoon'. Dat is op zich niet erg, maar waar ik mij aan stoor is dat er iets instrumenteels aan wordt gegeven: de geschiedenis zet zich voort, de geschiedenis herhaalt zich. Van geschiedenis kun je juist bitter weinig leren. We leven in een ongelooflijk dynamische tijd, en of je het nu leuk vindt of niet, dingen veranderen. Geschiedenis wordt daarom steeds minder een goede raadgever voor de toekomst. Ik verbaas me erover hoe gemakkelijk concepten uit het verleden op de toekomst worden toegepast. Het valt me op dat we altijd zo terugkijken. Terwijl… Kijk, nieuwe ziektes vragen om nieuwe medicijnen."